Борислава БОРИСОВА
Определиха победителите в регионалния кръг на националното състезание „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“ – Видин.
За „Най-добър млад готвач“ сред учениците от професионалните гимназии в Северна България е обявена Петя Славейкова от Софийската професионална гимназия по туризъм. След нея са Камелия Митева от ПГ гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово, и Николай Желев от ПГ по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов“ – Пирдоп.
Приза за „Най-добър млад сервитьор“ грабна Георги Калоянов от Софийската ПГ по туризъм. След него на второ и трето място се класират: Преслава Дякова от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново, и Мира Алексиева от ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Банкя. Националният кръг на кулинарното състезание ще се проведе през април в курорта „Албена“.
„Участниците в състезанието са разделени на три отбора – каза доц. д-р Кремена Никовска, преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив и председател на журито. – Условието на Конкурса е готвачите да приготвят ястия по зададен регламент, а след това участниците в надпреварата „Най-добър млад сервитьор“ да ги сервират пред гости в търговска зала на ресторант. Журито оценява освен вкусовите качества на приготвеното студено предястие и основно ястие и сервирането на предястието, съчетаването му с подходящо вино, сервирането на основното ястие, отново съчетано с най-подходящото вино. Има и специална оценка за декантиране на вино“, обяснява регламента на състезанието председателят на журито.
Видинската професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ за първи път е домакин на регионалния кръг на националното състезание. В надпреварата се включват представители на 27 училища от Северна България, с над 45 участници – ученици от XI и XII клас.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg